Roolipelit

Roolipelejä on monenlaisia, mutta suurinta osaa niistä yhdistää yhteisen tarinan luominen ja hahmoihin eläytyminen. Tracon Hitpointin roolipelivalikoimasta löytyy pelattavaa aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta.

Peliä Pyynnöstä -pöydissä pyörii tapahtuman aikana pelinjohtajien itse valitsemia sekä skenaariokisan osallistujien suunnittelemia n. tunnin mittaisia pelejä, joihin pääsee helposti mukaan kokeilemaan harrastusta ilman ennakkoilmoittautumista. Pidemmistä peleistä kiinnostuneille on tarjolla monenlaisia skenaarioita, joihin voit ilmoittautua mukaan.

Mitä roolipelaaminen on?

Pöytäroolipelejä pelataan yleensä nimensä mukaisesti pöydän ääressä noppaa heittäen ja asioita paperille merkiten valmiin sääntöjärjestelmän mukaan. Todennäköisimmin, kun jossain viitataan roolipeleihin, tarkoitetaan tämän tyyppisiä pelejä. Pelipöydässä istuu n. 3-6 pelaajaa ja yksi pelinjohtaja. Pelaajat keskittyvät yhteen hahmoon, jota he hallitsevat. Pelinjohtaja luo maailman, kaikki muut hahmot ja yhteisen tarinan lähtökohdat. Conipeleissä pelaajilta ei odoteta omien noppien tuomista tai sääntöjärjestelmien syvää tuntemista, ellei pelin tiedoissa näin erikseen pyydetä.

Freeform-roolipelit ja larpit eroavat perinteisemmistä pöytäroolipeleistä eläytyvämmän pelitapansa vuoksi. Ne muistuttavat ensi näkemältä näyttelemistä tai improvisaatioteatteria. Peleissä harvoin näkee noppia tai hahmolomakkeita. Tyypillisesti tällaiset pelit kestävät coneissa noin neljä tuntia, mutta conien ulkopuolella etenkin larpit voivat kestää jopa päiviä. Larppien ja freeform-pelien raja on häilyvä, mutta useimmiten larpeissa tarina etenee pelin aikana vapaammin, kun taas freeformin tarinat keskittyvät tarkasti teemoihinsa ja etenevät TV-sarjan tavoin kohtaus kohtaukselta pelinjohtajan tiukassa ohjauksessa. Lisää freeform-roolipeleistä voi lukea Roolipeliblogi LOKI:n artikkelista Freeform-roolipelaaminen pelityylinä.

Miten Hitpointissa pääsee roolipelaamaan?

Tapahtumassa pelattaviin roolipeleihin osallistuminen ei vaadi valmistautumista etukäteen, ja suurin osa peleistä ei vaadi aikaisempaa roolipelikokemusta. Omia noppia ja kyniä ei toki ole kiellettyä ottaa mukaan. Tule juttelemaan roolipelitiskille, mikäli sinulla on kysyttävää!

Jos haluat tutustua roolipeleihin vähän kevyemmin tai aikataulusi on muutoin tiukka, ovat Peliä Pyynnöstä -pelit sinulle sopivimpia. Näihin alle tunnin peleihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen: tulet vain pelialueelle ja sisäänheittäjä ohjaa sinut sopivaan pelipöytään. Tarjolla olevien pelien valikoima vaihtelee sen mukaan, ketkä pelinjohtajat ovat vuorossa, joten useamminkin kerran kannattaa tulla paikalle!

Aikataulutetut pöytäroolipelit, freeform-roolipelit ja larpit vaativat vähän enemmän sitoutumista, sillä niihin pitää ilmoittautua ennen pelin alkamista ja pelit kestävät useamman tunnin, yleensä neljä tuntia. Ilmoittautuminen tapahtuu Konsti-sovelluksella.

Aikataulutettuihin peleihin ilmoittaudutaan Konsti-sovelluksella

Konsti on roolipelitapahtumille suunniteltu ilmoittautumissovellus. Sen avulla voit selata tapahtuman roolipelitarjontaa, merkata suosikkipelit ja ilmoittautua peleihin yksin tai ryhmässä. Konstia voi käyttää omalla mobiililaitteella, tietokoneella tai roolipelitiskin tarjoamilla laitteilla.

Konstilla pääset ilmoittautumaan roolipeleihin ennen niiden alkamista

Peleihin ilmoittautuminen tapahtuu kahdessa vaiheessa: arvonta ja suora ilmoittautuminen. Arvontaan voi ilmoittautua aikaisintaan neljä tuntia ennen pelin alkua ja se ilmoittautuminen sulkeutuu kaksi tuntia ennen pelin alkamisajankohtaa. Jokaiselle pelien alkamisajankohdalle voit valita itsellesi järjestyksessä kolme mieluisinta peliä.

Ilmoittautujat sijoitetaan peleihin arvonnan päättyessä

Arvonta päättyy kaksi tuntia ennen pelin alkua, jolloin ilmoittautujat sijoitetaan peleihin tasapuolisesti heidän toiveidensa mukaisesti. Ilmoittautuminen sulkeutuu arvonnan jälkeen 15 minuutiksi. Tänä aikana käyttäjä voi tarkistaa, mihin peliin on päässyt mukaan.

Arvonnan jälkeen voi vielä ilmoittautua peleihin missä on tilaa

Suora ilmoittautuminen alkaa 1 h 45 min ennen pelin alkua. Tässä vaiheessa on vielä mahdollista napata paikka itseään kiinnostavasta pelistä niin kauan, kun pelissä on vielä tilaa. Suoraan ilmoittautumiseen voi osallistua, vaikka ei olisi osallistunut arvontaan. Muista perua ilmoittautumisesi, jos et pääsekkään pelaamaan!

Sovelluksen käyttäminen vaatii salasanalla suojatun käyttäjätunnuksen

Konstiin kirjaudutaan Kompassi-tunnuksella. Voit rekisteröidä Kompassi-tunnuksen Konstiin kirjautumisen yhteydessä tai jo ennen tapahtumaa Kompassin rekisteröintisivulla. Kompassi-kirjautumisen jälkeen voit valita itsellesi Konsti-käyttäjätunnuksen. Tämän jälkeen voit kirjautua sisään ja ilmoittautua ohjelmanumeroihin. Jos olet käyttänyt Konstia jossakin toisessa tapahtumassa tai aikaisemmassa Hitpointissa, nämä Konsti-tunnukset eivät ole enää voimassa.

Arvontaan on mahdollista ilmoittautua myös ryhmänä

Jokainen ryhmän jäsen tarvitsee oman Konsti-käyttäjätunnuksen, minkä jälkeen käyttäjät voivat muodostaa ryhmän ja ilmoittautua arvontaan yhdessä. Tällöin heidät sijoitetaan arvonnassa samaan peliin. Ryhmän perustaja suorittaa ilmoittautumisen ryhmän jäsenten puolesta.

Kannattaa valita useampia pelejä arvontaan

Pelejä valitessa kannattaa miettiä, onko samassa alkamisajankohdassa myös muita kiinnostavia pelejä. Voit valita jokaiseen alkamisajankohtaan 1-3 peliä haluamassasi järjestyksessä. Valitsemalla useamman pelin pääset todennäköisemmin johonkin valitsemistasi peleistä, sillä Konstin on helpompi löytää kaikille ilmoittautujille peli, jos vaihtoehtoja on enemmän. Tavoitteena on silti sijoittaa kaikki ilmoittautujat jokaisen eniten toivomaan peliin.

Jos jokin jäi mietityttämään, roolipelitiskin väki auttaa kaikissa Konstia koskevissa kysymyksissä! Voit myös tutustua Konstin omaan ohjesivuun.

Siirry käyttämään Konstia